Co to jest korek naturalny

KOREK jest jednym z najlepszych surowców roślinnych stworzonych przez naturę. Pozyskuje się go z kory dębu korkowego uprawianego w krajach strefy śródziemnomorskiej. Kora korkowa odznacza się lekkością, niską gęstością, elastycznością, izoluje od upału, dźwięków, drgań i elektryczności.

85% objętości komórkowej korka stanowi gaz, który zapewnia mu wyjątkową elastyczność, pozwalając zmniejszyć jego objętość w trakcie sprężania i szybko ją odzyskać, gdy proces ten ustanie.

Kora z drzewa korkowego jest odporna na różne procesy destrukcyjne, nie podlega procesom gnicia, nie przepuszcza płynów i gazów. Żaden inny produkt, ani naturalny ani sztuczny, nie dorównuje jej właściwościami. Dlatego właśnie jest jedynym materiałem do produkcji korków do butelek, a jej rola w przemyśle winiarskim jest nieoceniona. Naturalny korek, bez toksycznych składników, bez zapachu i smaku zapewnia trwałość win oraz ich prawidłowe dojrzewanie i starzenie się, szczególnie w okresie mniej lub bardziej przedłużonego odpoczynku w butelkach, kiedy rozwija się ich bukiet, walory zapachowe i organoleptyczne, charakteryzujące prawdziwe wina.

Odwiedziło nas: 1618 Copyright © 2008. Design by Kacperczyk Design